София компас


Любими места в София – ресторанти, кина, пийване и танци.

Archive for the ‘Суши ресторанти’


Published October 17th, 2009

Рибен и Суши Ресторант Океания

Океания е рибен и суши ресторант. Намира са в ниската част на административното НДК, до книжарница Писмена, подминавате входа към бТВ и веднага след това е входа на ресторанта.

За резервации: 02/951 54 30, 0882 9999 02

Отидохме по обяд на едно циганско лято. Беше топло и седнахме в градината, макар обстановката вътре да е много по-уютна. Мек мокет, свободно пространство между масите и сепаретата, столовете са с оригинални шарки, както и салфетките по масите.

Ресторантът е подходящ за бизнес вечеря, романтично преживяване и за събития с много гости. Има 120 места вътре и 140 в градината. Обслужаването е перфектно.

Бяхме решили да ядем суши, но не се стърпяхме и си поръчахме по салата, защото много исках да опитам как ги овкусяват. В добрите ресторанти салатите са овкусени добре и нямат нужда от нищо допълнително. Този тест Океания издържа с отличен.
(more…)

Published September 28th, 2008

Евтин Суши бар в София

„Суши бар” се намира на ул. Денкоглу 18 в София. Телефон за резервации 0888208060. Работи от 11 до 23 часа.

Тук за първи път ядох в суши в София, не беше зле, но и не беше като сушито в Ню Йорк 😉

Обстановката е много приятна. Има 2 салона, като този за пушачи е с високи маси и бар столове, а салонът за непушачи е с нормални маси. Менюто е основно суши и риба, има няколко японски ястия, които не са с риба.

Обстановка Суши бар, София

Обстановка Суши бар, София

Тук обичам да си вземам сет от 32 парчета, който има почти всичко от менюто. Прави ми впечатление, че с течение на времето рибата в рулцата намалява 🙁 , а когато откриха „Суши бара” не беше така.

Сет от 32 парчета суши и ролца

Сет от 32 парчета суши и ролца

Друго любимо нещо е сашими от риба тон и сашими от сьомга (това са парчета сурова риба без нищо по тях).

Сашими тон и сьомга

Сашими тон и сьомга

Тук сервират и така нареченото разпиляно суши (Чираши суши), което представлява ориз с парчета риба и зеленчуци. Има го в 2 разновидности – изцяло зеленчуково и с риба (такова си взехме ние).

Чираши суши

Чираши суши

На всяка маса има бутилка вино, предполагам, че това подтиква клиентите да поливат сушито с вино и увеличава поръчките. Харесва ми този подход.

Моя милост ;)

Моя милост 😉

Винената листа не е бедна и има за всякакви вкусове.

Има няколко вида зелен японски чай, ние пробвахме този от смлян зелен чай.

Чайникът е тежък като гюле за сметка на малката чашка

Чайникът е тежък като гюля за сметка на малката чашка

Обстановката е приятна и подходяща за среща с приятели, бизнес и роматични срещи.

Музиката е съвременна (всеки път е различна) и няма общо с никакви японски мотиви.

Последния път сметката беше 75 лв за 1 сет от 32 парчета, 2 порции сашими, 1 разпиляно суши и 1 кана зелен чай.

През деня обикновено има места, петък и събота вечер е добре да се прави резервация. Можете да поръчвате от „Суши бар” и през BGmenu.

Препоръка към управителите на заведението е да подържат постоянно качество, защото е имало случаи, когато сушито не е добро, както и да върнат количеството на сушито от първите месеци на работа на „Суши бара”.

Published February 17th, 2008

Sasa – Японски ресторант в София

Sasa – японски ресторант, намира се в х-л Хемус, София.

За резервации: 02/963 54 14 или 0882 999 004.

Вземате асансьора до 18ия етаж, и веднага попадате в Sasa. Ресторантът е много приятен, някой е мислил как да изглежда 🙂 .

Отидохме там спонтанно, около 18 часа в събота вечер. Бях чела вече за този японски ресторант в блога на Еми от tablehopper.net, и понеже пихме кафе с Ками в CSS, та х-л Хемус ни беше на 2 крачки.


Много искахме да седнем до прозорците, защото гледката си заслужава, обаче всички маси бяха резервирани, за щастие за след 19.30 часа, така че ни настаниха на места с гледка 🙂 .

Гледка от Sasa - японски ресторант на 18ия етаж

Дойде един сервитьор, който се опита да е оригинален, но май схвана, че не трябва да ни досажда повече от необходимото. Дадоха ни по 2 менюта – едното е за суши, другото за японски манджи.

Остановката в Sasa, японски ресторант в София

И за менютата е мислено, много са яки, приличат на трупчета (от много дебел материал) широки около 7-8 сантиметра и нагънати като ветрило. Зависи как се разгръща, чете се на български или на английски.

Взех си салата „Уафу” с жарена риба тон и сьомга, другите финтифлюшки не ги запомних какви са, но е безумно вкусна най-вече заради начина, по който е овкусена – можех да изям 4 такива салатки 😉 .

салата Уафа в японски ресторант Sasa, София

Другата салата, която поръчахме беше с телешко месо (не помня името), също вкусна.

салата с телешко в Sasa, японски ресторант в София

Не мога в суши ресторант да не си поръчам суши, така че си избрах това, което е 12 парчета суши + 3 рулца (не мога да помня имена). Носят ги в кутия (с капак) и мистериозно ги отварят след като ги сервират (чудех се пури ли ще ми предлагат?!).

суши меню в Саса, японски ресторант в София

На масата няма соев сос, сервитьор идва и налива от порцеланово шише. Много мило, само дето имам собствен начин за разтваряне на уасаби, който е да се налее съвсем малко соев сос, да се сложи доста уасаби, почуква се върху уасабито с клечките, така че то се разтваря, а не става на бучки и чак накрая се разбърква и се долива още соев сос.

Сашими от риба тон определено трябва да се опита в Саса, защото не само е вкусно, но го сервират супер интересно. Първо рибата тон е нарязана на странни парчета, после седи в нещо като чиния, под която има лед и лампа. Лампата беше голям смях, защото си имаше ритъм, в който светеше и изгасваше, готина изненада се получи – не бях виждала така да се сервира сашими.

Сашими риба тон в Саса, японски ресторант в София

Сашими риба тон в Саса, японски ресторант в София

Друго, което поръчахме е готвено патешко със зеленчуци. Около патешкото имаше и доста тлъсто, така че не е подходящо за любителите на диетични неща. Зеленчуците са печени на плоча и също са мазнички (това не съм го опитвала, така ми го разказаха).

Готвено патешко в Sasa, суши ресторант в София.

Вино не пихме, защото бях с колата, но определено едно леко бяло вино щеше много да тича с японската храна.

Руми и Ками в Sasa, суши ресторант в София

 

Sasa определено е най-добрият японски ресторант в София. По-скъпичък е от останалите, но от време на време си струва човек да се поглези.

2 салати, 1 суши меню, 1 сашими и 1 патешко ястие са около 100 лева.