София компас


Любими места в София – ресторанти, кина, пийване и танци.

Archive for February, 2008


Published February 24th, 2008

Рибен ресторант Тамбукту

РЕДАКЦИЯ: Ресторант Тамбукту вече не съществува 🙁 Препоръчвам ви друг добър рибен ресторант :).

Днес вечеряхме в рибен ресторант Тамбукту. Това е един от любимите ми рибни ресторанти в София, защото готвят много вкусно и обслужването е много добро.

За резервации в Тамбукту: 02/988 1234, 088 8181 069
Адрес: София, ул. Иван Аксаков 10 (или както е известно – градинката на Кристал, срещу Военния клуб).

Ресторант Тамбукту винаги е в списъка ми за спешни случаи или когато искам със сигурност да изкарам добре и да не експериментирам с непознати ресторанти.

Тази вечер бяхме тръгнали към Етно (на Алабин или там, където Графа завива към Витошка), но по незнайна причина не работеше и много бързо решихме да отидем в Тамбукту, защото беше на 10 минути пеш.

Започнах кулинарното пътешествие със салата Цезар Тамбукту – прясно изпечен тон, доматени крутони, микс от салати (усетих Айсберг, марула, Глухарче и рукола), пресен лук, овкусени със сос Цезар и пармезан. Тази салата мноооого ме кефи – крутоните (кръгличките неща на снимката) са хем хрупкави, хем сочни заради доматеното пюре (или както се казва това доматено нещо). Рибата тон е запечена само отвън, от вътре си е сурова, като за суши. Една от салатите има лек горчив вкус (мисля, че е това, на което викам Глухарче) и много върви със соса Цезар и пармезана.
салата Тамбукту Цезар (more…)

Published February 17th, 2008

Sasa – Японски ресторант в София

Sasa – японски ресторант, намира се в х-л Хемус, София.

За резервации: 02/963 54 14 или 0882 999 004.

Вземате асансьора до 18ия етаж, и веднага попадате в Sasa. Ресторантът е много приятен, някой е мислил как да изглежда 🙂 .

Отидохме там спонтанно, около 18 часа в събота вечер. Бях чела вече за този японски ресторант в блога на Еми от tablehopper.net, и понеже пихме кафе с Ками в CSS, та х-л Хемус ни беше на 2 крачки.


Много искахме да седнем до прозорците, защото гледката си заслужава, обаче всички маси бяха резервирани, за щастие за след 19.30 часа, така че ни настаниха на места с гледка 🙂 .

Гледка от Sasa - японски ресторант на 18ия етаж

Дойде един сервитьор, който се опита да е оригинален, но май схвана, че не трябва да ни досажда повече от необходимото. Дадоха ни по 2 менюта – едното е за суши, другото за японски манджи.

Остановката в Sasa, японски ресторант в София

И за менютата е мислено, много са яки, приличат на трупчета (от много дебел материал) широки около 7-8 сантиметра и нагънати като ветрило. Зависи как се разгръща, чете се на български или на английски.

Взех си салата „Уафу” с жарена риба тон и сьомга, другите финтифлюшки не ги запомних какви са, но е безумно вкусна най-вече заради начина, по който е овкусена – можех да изям 4 такива салатки 😉 .

салата Уафа в японски ресторант Sasa, София

Другата салата, която поръчахме беше с телешко месо (не помня името), също вкусна.

салата с телешко в Sasa, японски ресторант в София

Не мога в суши ресторант да не си поръчам суши, така че си избрах това, което е 12 парчета суши + 3 рулца (не мога да помня имена). Носят ги в кутия (с капак) и мистериозно ги отварят след като ги сервират (чудех се пури ли ще ми предлагат?!).

суши меню в Саса, японски ресторант в София

На масата няма соев сос, сервитьор идва и налива от порцеланово шише. Много мило, само дето имам собствен начин за разтваряне на уасаби, който е да се налее съвсем малко соев сос, да се сложи доста уасаби, почуква се върху уасабито с клечките, така че то се разтваря, а не става на бучки и чак накрая се разбърква и се долива още соев сос.

Сашими от риба тон определено трябва да се опита в Саса, защото не само е вкусно, но го сервират супер интересно. Първо рибата тон е нарязана на странни парчета, после седи в нещо като чиния, под която има лед и лампа. Лампата беше голям смях, защото си имаше ритъм, в който светеше и изгасваше, готина изненада се получи – не бях виждала така да се сервира сашими.

Сашими риба тон в Саса, японски ресторант в София

Сашими риба тон в Саса, японски ресторант в София

Друго, което поръчахме е готвено патешко със зеленчуци. Около патешкото имаше и доста тлъсто, така че не е подходящо за любителите на диетични неща. Зеленчуците са печени на плоча и също са мазнички (това не съм го опитвала, така ми го разказаха).

Готвено патешко в Sasa, суши ресторант в София.

Вино не пихме, защото бях с колата, но определено едно леко бяло вино щеше много да тича с японската храна.

Руми и Ками в Sasa, суши ресторант в София

 

Sasa определено е най-добрият японски ресторант в София. По-скъпичък е от останалите, но от време на време си струва човек да се поглези.

2 салати, 1 суши меню, 1 сашими и 1 патешко ястие са около 100 лева.

Published February 12th, 2008

Не ми разреждайте течността за чистачки, plsss

Веднъж месечно минавам през бензиностанция да заредя дизел, течност за чистачки и вода. Последния път нямаше от тази течност за чистачки дето е концентрат и може да се разрежда (една жълта, малката опаковка е към 7 лева, а лятно време е синя), а имаше една светло синя, която беше готова за ползване.

Занесох я на жената дето наливаше дизела и й казах да я сипе, тя погледна и изкоментира, че това е готова течност, обаче била за -30 и можело да се разреди.

Погледнах я лошо и отидох да плащам.

Връщам се и гледам лейката е до отвора за вода и жената налива. Не ми хареса, но белята беше станала и нямаше смисъл да се ядосвам.

Това се случи в петък, когато беше още топло, после през уикенда температурите паднаха и тази сутрин исках да си измия стъклата и Нъцки, няма вода – явно е замръзнала.

Та идеята ми беше, не правете добро на някой, който не иска, защото за него може да не е добро. За мен не е ок да се разрежда готовата течност за чистачки, защото не знам до колко мога да разчитам на нея.

Та се замислих, колко често искам да направя нещо добро, а то може би не е такова, въпрос на гледна точка и кой какво иска да постигне.

Сетих се и за „6тото правило на Магьосника” – колкото по-голямо добро искаш да направиш, толкова по-голямо зло може да стане. Това беше от една фентъзи поредица, която четях преди 10 години, мисля че беше „Мечът на магьосника”.

Ираааа, липсваш ми, кажи ми коя поредица да чета сега 🙁